SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

4 jaj

  • [...] osoba dorosła musi zjeść około 10 ciastek, aby osiągnąć górny, bezpieczny limit. Jajka Jajka sycą na wiele godzin. Uznane za wzorcowe (uznano je za takie w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4001 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10511 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3448 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] lub vitargo, o ile obliczysz najpierw swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Może się okazać, iż masz wielkie braki, jeśli chodzi o proteiny (WPC, WPH, WPI, kazeina, białko jaja, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk ryby itd.), a z kolei bez trudu pokrywasz zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o stosowanie czystej glukozy lub fruktozy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28698 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14089 Data: 2017-12-16 17:02:04
  • Co z tymi jajami?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się kraj pochodzenia, w naszym przypadku jest to symbol PL. Natomiast oznaczenie CCDDEEFF pozwala zidentyfikować producenta. Na ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3208 Data: 2017-09-16 12:06:46
  • [...] witaminę D3 Witaminę tę znajdziemy w kilku produktach, między innymi: w łososiu, dorszu, tuńczyku sardynkach, makreli, pieczarkach, wątróbce, serze żółtym, żółtkach jaj czy grzybach. Warto nadmienić, iż niestety witamina D występuje w składnikach pokarmowych w bardzo niewielkich ilościach, dlatego też bardzo często, a rzec można, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9397 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • [...] : 15-25% białka, 65-80% tłuszczu, 5-10% węglowodanów. Ile protein należy dostarczać? Warto przypomnieć, iż wg historycznego badania Elizabeth G. Frame , po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein), do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). Dlatego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8440 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • [...] wszystko było dopięte na ostatni guzik. Jego aktualna dieta wygląda obecnie tak: Posiłek 1 – 785,5 kcal, 88,2 g węglowodanów, 75,6 g białka, 18,25 g tłuszczu* 280 g białek jaj  2 całe jajka 50 g piersi z kurczaka  1 kromka chleba na zakwasie 85 g płatków owsianych 100 g truskawek  2 miarki Stevii  napój energetyczny  ostry sos z zielonego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 495 Data: 2023-06-09 21:56:32
  • [...] markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych na białku jaj i najpopularniejszych odżywek białkowych tj. białka serwatkowego. Podsumowanie Białko jest najczęściej omawianym makroelementem w żywieniu sportowców. Nic więc dziwnego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15644 Data: 2018-03-30 09:54:05
  • Jaja a miażdżyca - nowe badania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co palenie papierosów. Z drugiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5153 Data: 2017-04-18 07:29:33
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10113 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] a bywają i takie, które mają 10% tłuszczu, łatwo domyślić się można, że producenci dodali sztucznych zagęszczaczy, by zachować odpowiednią konsystencję majonezu. Żółtka jaj również są wymieniane na susz jajeczny, oczywiście produkt jest wtedy zdecydowanie tańszy i ma dłuższą datę do spożycia. Najczęstszym konserwantem, który spotykamy w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22303 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • [...] Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Teoria zupełnie nie odzwierciedla praktyki, być może jedzenie jajek ma znaczenie dla osób z cukrzycą, z nadwagą, otyłością i zespołem metabolicznym. U zdrowych ludzi jedzących znaczne ilości jajek wcale nie stwierdzono drastycznego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7353 Data: 2020-02-17 07:55:09
  • [...] dostarcza prawie cały dzienny limit spożycia cholesterolu. Niemniej z wytycznych dietetycznych dla Amerykanów na lata 2015–2020 usunięto rekomendację ograniczenia spożycia jaj w diecie. Czy regularna podaż żółtek jaj stanowi zagrożenie dla układu sercowo-naczyniowego? Cóż, naukowcy zebrali dane z lat 1999–2014 pochodzące z „National Health and [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4184 Data: 2021-11-30 05:35:30
  • Jakie jajka najlepiej jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są rodzaje jaj? Jakie kryją w sobie minerały i witaminy? Co można z nich wykonać?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17665 Data: 2017-09-24 10:48:43
  • Dieta kulturysty. Odwadnianie i suplementacja w kulturystyce

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] rumsztyk wołowy (200 g mięsa), ryż brązowy i warzywa. Luke (40 lat, 17 lat treningu, zawodnik klasy międzynarodowej, karta PRO) rano (7:00) rozpoczyna od owsianki i 6 całych jajek. O 9:30 zjada 200 g łososia i 200 g zielonych warzyw. Dieta poza sezonem zawierała szeroką gamę produktów spożywczych, w tym przetworzonej żywności, takich jak lody, i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11266 Data: 2019-03-16 11:57:43
  • [...] Zamiast tego na półkach widnieją publikacje „guru”, „znachorów”, „naturoterapeutów” i „uzdrowicieli”. Teoria zupełnie nie odzwierciedla praktyki, być może jedzenie jajek ma znaczenie dla osób z cukrzycą, z nadwagą, otyłością i zespołem metabolicznym. U zdrowych ludzi jedzących znaczne ilości jajek, wcale nie stwierdzono drastycznego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2336 Data: 2019-07-18 09:11:55
  • [...] Tego nie wiemy. Z pewnością jego duża konsumpcja (szczególnie w formie wysokoprzetworzonej oraz mięsa czerwonego) nie sprzyja zdrowiu. Z pewnością białka serwatkowe sprzyjają zdrowiu i odtłuszczonej sylwetce (co nie zawsze można powiedzieć o jedzeniu mięsa). Referencje: Battaglia Richi E., Baumer B1, Conrad B1, Darioli R1, Schmid A1, Keller [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8391 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • [...] jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal Śniadanie: 50 g płatków owsianych 10 g migdałów 30 g odżywki białkowej 1 mandarynka II śniadanie: omlet z 2 jaj i 30 g mąki owsianej/jaglanej/gryczanej 5 g oliwy z oliwek (do smażenia) mały banan (ok. 100 g) Obiad: 50 g kaszy jaglanej 130 g piersi z indyka 5 g oliwy z oliwek porcja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26413 Data: 2019-01-06 14:28:47